Vijenac 714 - 716

Matica hrvatska

IZ OGRANAKA

Čabar

U Galeriji Kortil u Rijeci 29. lipnja predstavljena je zbirka pjesama Branke Arh tako ČITAJ: nekako OD IZA u organizaciji Društva povjesničara umjetnosti i OMH u Čabru. Pozdravne riječi uputila je voditeljica Galerije Jolanda Todorović. Urednik knjige i predsjednik Ogranka Ivan Janeš istaknuo je dugogodišnju suradnju s autoricom, koja nije zaboravila rodni kraj, svoj Gorski kotar, a potvrda toga je njezina uporaba govora Tršća u poeziji, jednog od nekoliko mjesnih idioma govora čabarskoga kraja zaštićenih oznakom nematerijalnog kulturnog dobra RH.


Branka Arh

Recenzentica knjige Milica Žužić kazala je da je ova knjiga Branke Arh poema nastala ulančavanjem posljednjeg i prvog stiha, pa je tako završni redak ujedno i početni redak sljedećega dijela. Ritam je jasna kvaliteta ulančanog teksta i stihova koji se nižu jedan za drugim, što je potvrdila i autorica čitanjem pjesama. Redovna profesorica u miru s Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta u Rijeci Danijela Bačić-Karković predstavila je stvaralački rad Branke Arh. (Ivan Janeš)

ČITLUK

Umjetnice iz Brotnja Anela Korać i Martina Vasilj, članice OMH u Čitluku, na kreativan su način obilježile 40. obljetnicu Gospinih ukazanja, pomislivši da uz majčinsku Gospinu ljubav najljepše pristaje cvijeće. U ovo je doba godine najrascvjetanija biljka u prirodi tzv. biloloza, koju su iskoristile za ispisivanje riječi zadnje Gospine poruke dane na obljetnicu, 25. lipnja. Cvijeće iz svojih vrtova i vrtova prijateljica iskoristile su za ispisivanje broja 40. (Andrija Stojić)

DRNIŠ

 U povodu obilježavanja 185 godina grkokatoličkog Dalmatinskog vikarijata Križevačke eparhije OMH u Drnišu i Dalmatinski vikarijat izdali su 18. lipnja seriju od tri prigodne razglednice s motivima crkve Pokrova Presvete Bogorodice u Kričkama.


Izd. OMH u Drnišu i Dalmatinski vikarijat, 2021.

Na inicijativu gospodina Iva Mišura izrađen je prigodni poštanski žig koji je bio u upotrebi na dan obljetnice u poštanskom uredu u Drnišu te se njime također obilježila obljetnica. (Stipe Ramljak)

DUBROVNIK

U klaustru franjevačkog samostana u Rijeci dubrovačkoj 1. srpnja predstavljen je novi broj časopisa za književnost i znanost Dubrovnik 1–2/2021. u izdanju OMH u Dubrovniku posvećen 400. obljetnici Pjesni pokornih kralja Davida Ivana Gundulića, 700. obljetnici smrti Dantea Alighierija i 250. obljetnici smrti Benedikte Gradi.


Predstavljanje časopisa Dubrovnik

Časopis su predstavili Ivana Grkeš, Davor Mojaš, fra Josip Sopta, Slavica Stojan i Ivan Viđen. (I. H.)

GRUDE

U staroj crkvi sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici 2. srpnja priređena je izložba ljubuškog umjetnika Tomislava Dugandžića, u organizaciji Bratovštine sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići i OMH u Grudama, u okviru Kulturnog ljeta u župi Gorica-Sovići 2021.Voditeljica programa bila je Marija Prlić. U programu su sudjelovali: Mila Fofić, koja je kazivala stihove pjesnika Mile Luburića te Ivana Dugandžić, sa stihovima akademika Veselka Koromana. Prikazan je i videospot Lucije Zovko i klape Bratovština s pjesmom Pozdrav Majci. Dario Šimić pročitao je prigodan tekst o izložbi, a tiskan je i katalog namijenjen posjetiocima. Izložbu je otvorio načelnik Ljubo Grizelj. (Mario Bušić)

JELENJE

Na livadi svetog Ivana Nepomuka pokraj Rječine u Lukežima 30. lipnja predstavljena je knjiga Grobničko selo Lukeži Delfine Kružić (OMH u Jelenju, 2021). Autorica govori o životu u Lukežima u dvadesetom, ali i 19. i 21. stoljeću kroz niz priča, fotografijama i anegdotama prenoseći i vrijedna svjedočanstva sumještana.


Predstavljanje knjige Delfine Kružić u Lukežima

Knjigu je uredila i lektorirala Vanda Radetić-Tomić, grafički uredio Damir Linić i recenzirala Iva Lukežić, umirovljena profesorica Sveučilišta u Rijeci. Najzanimljivije dijelove knjige čitala je Petra Franko Bartoniček, a predstavljanje izvedbom je uveličala vokalna skupina KUD-a Zvir. Uz autoricu o knjizi su govorili Đudita Franko, ravnateljica Prve sušačke hrvatske gimnazije, Ivoslav Ban, predsjednik OMH u Jelenju te urednica Vanda Radetić-Tomić, koja je zaključila da se Delfina Kružić promentula u pravoga kroničara mjesta Lukeži. (Ivoslav Ban)

KARLOVAC

U Ilirskoj dvorani karlovačke Gradske knjižnice Ivan Goran Kovačić dodijeljena je 12. srpnja Hrvatska književna nagrada Grada Karlovca “Zdravko Pucak” za mlade pjesnike u 2021. godini, koju dodjeljuju OMH u Karlovcu i Grad Karlovac.


Ana Galant i članovi povjerenstva Draženka Polović,
Krešimir Bagić i Sandra Jurić

Ovogodišnja je laureatkinja Ana Galant, koja je nagrađena za zbirku pjesama Novi raspored. Pohvaljeni su rukopisi Lee Čorak Kasandra našeg doba, Vladimira Tomaša Levitacije i Jakoba Filića Ovdje proljeće. (I. H.)

KOPRIVNICA

U koprivničkoj Gradskoj vijećnici 18. lipnja održano je predstavljanje dviju knjiga članice OMH u Koprivnici Tereze Salajpal Vreme vu srcu i U sjeni vremena. Knjige je predstavila književnica Maja Kušenić Gjerek naglasivši da autorica ima književnoga dara za klasičnu formu proze i poezije i da crpi nadahnuće u svojoj Podravini i svojoj materinskoj podravskoj kajkavštini.


Predstavljanje knjiga Tereze Salajpal

Autorica je pročitala nekoliko pjesama i kao liječnica neuropsihijatrica održala slovo o korisnosti pisanja i čitanja za duševni život čovjeka. Knjige su objavljene u OMH u Koprivnici, u Maloj biblioteci u kojoj je autorica objavila ukupno šest naslova, odražavajući tako privrženost Matičinu zavičajnom nakladništvu. U glazbenom programu nastupio je na saksofonu Adrian Seleš, maturant Umjetničke škole Fortunat Pintarić. (Dražen Ernečić)

SVETA NEDELJA

Na svetonedeljskom trgu Ante Starčevića u organizaciji OMH u Svetoj Nedelji održan je 3. srpnja tradicionalni Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina pod pokroviteljstvom Grada Sveta Nedelja i Zagrebačke županije.


9. Festival ljubavne poezije, glazbe, meda i vina u Svetoj Nedelji

U glazbenom programu nastupili su Kristijan Beluhan i Ajngemahtec bend koji, djelujući zajedno godinama, njeguju i izvode glazbu iz zlatnog doba domaće popularne glazbe. Pjesnikinje i pjesnici iz OMH u Samoboru – Đurđica Runtas, Vlatka Bošnjak, Vlasta Mažuranić, Zoran Perović i Zvonko Jurčević i svetonedeljski pjesnici Zdravko Škrapec i Katica Lenardić kazivali su svoje pjesme. Operni pjevač HNK Robert Palić govorio je stihove iz trilogije Protuslovlja, Nebo ponad neba i Razdiobe/razdjelbe Duška Babića. Izložbu slika postavili su članovi Likovnog odjela Ogranka. Cjelokupni dojam začinila je voditeljska kreativnost i profesionalnost Kristine Kirschenheuter. (Ivana Juričić)

ZADAR

U organizaciji OMH u Zadru, Sveučilišta u Zadru te MH 5. srpnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru predstavljen je roman Borisa Dželalije Gospodar svojih odluka (OMH u Zadru i MH, 2021). O knjizi su govorili predsjednik MH i urednik knjige Stipe Botica te recenzenti Zlatko Begonja i Teodora Vigato. Rektorica Sveučilišta Dijana Vican naglasila je da je riječ je o sjajnoj priči, ispričanoj jednostavno i zato uvjerljivoj, dirljivoj, koja nikoga neće ostati ravnodušnim. Stipe Botica rekao je da roman pokazuje kako su se onodobni pojedinci koji su htjeli ostati gospodari svojih odluka morali skloniti u znanost. Preko svog lika Dželalija je iznio detalje iz vlastitog života, ali i drugih školaraca, studenata i intelektualaca koji se ničim nisu dali slomiti. Recenzent Begonja navodi da je sredina 20. stoljeća polazna točka toga zanimljivog presjeka životnog puta, koji već činjenicom razdoblja o kojemu je riječ upućuje na društvene okolnosti tada prevladavajućega jugoslavenskog komunističkog totalitarnog režima u kojem se nalazila Hrvatska, pa stoga i središnje mjesto događaja – Ključ u Miljevcima nedaleko od Drniša. Zaključuje da je vladati svojim odlukama jedna od pretpostavki zadržavanja ljudskoga i moralnoga integriteta. Recenzentica Vigato u romanu prepoznala je i doživljaje vlastitog djetinjstva i obrasca života u društvenim uvjetima hrvatske zbilje druge polovice 20. stoljeća. Program je vodila Martina Drobnak, dok je odlomak iz knjige pročitao Luka Knez. Na kraju je govorio autor Boris Dželalija, naglasivši da mu je u pisanju romana, kao i u životu, uzor bio blaženi Alojzije Stepinac. (Anica Serdarević)


Vijenac 714 - 716

714 - 716 - 15. srpnja 2021. | Arhiva

Klikni za povratak